Najlepsze pieczywo dla dziecka

Najlepsze pieczywo dla dziecka

Potrzebne składniki

  • Na zakwas:
  • 200 ml ciepłej wody
  • 200 g mąki żytniej typ 2000
  • Na chleb:
  • 1 kg mąki żytniej typ 2000
  • 650 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka kminku
  • 50 g nasion słonecznika

Sposób przygotowania

Pieczywo – jako składnik większości śniadań, drugich śniadań a nawet i kolacji powinno być dobrane staranie, najlepiej urozmaicane, podawane w formie bułek, pieczywa, paluchów itp. Ważniejsze od formy jego podania jest mąka z którego zostało zrobione. Mamy 2 rozróżnienia – rodzaj ziarna, np. orkisz, żyto, pszenica, kukurydza, owies i dodatkowo poziom przetworzenia, im jaśniejsze pieczywo tym bardziej oczyszczona mąka, czyli tym więcej zabrano z mielonych ziaren życiodajnej, choć twardawej otoczki, a tym więcej jest czystej energii ze środka tego ziarna. 

Najlepsze dla dzieci dorosłych są produkty zbożowe mało przetworzone. Te produkty niosą w sobie kilka ważnych składników – przede wszystkim cukier. Jeśli bułka jest biała, cukier w niej się znajdujący jest bardzo prosto zbudowany, szybko przedostaje się do krwi i energii wystarcza tylko na chwilę, dosłownie na kwadrans, czyli dziecko nie doczeka do końca lekcji aby czerpać z niej siłę do pracy mózgu. 

Kolejnym składnikiem jaki niesie pieczywo jest błonnik, daje poczucie sytości i daje odporność, im niej przetworzona mąka – tym więcej błonnika. Poza tym jeszcze przy tej ciemnej wersji pozostaje w pieczywie duo witamin i składników mineralnych. Skoro już jemy to cenne odżywczo pieczywo warto jeść to zdrowsze. Jasne nie jest warte naszego zainteresowania. Nasze dzieci zasługują na najlepsze składniki. Ciemne pieczywo nim jest. 

Możecie upiec pieczywo sami. Chociaż może to brzmieć nieprawdziwie – upieczenie chleba jest proste! Można od razu włożyć do niego pestki słonecznika, dyni, czarnuszkę, siemię lniane, kolejne porcje zdrowia dla nas i naszych dzieci. A jeśli dziecko nie chce jeść ciemnego pieczywa? Przede wszystkim wszyscy członkowie rodziny powinni przestawić się na ten typ pieczywa. Zacznijmy np. od grahamek, one są niejako kompromisem smakowym pomiędzy jasnym, a ciemnym pieczywem, potem powoli coraz więcej tej ciemnej mąki i mniej jasnej i dodając ukochane produkty do kanapek wymyślając ciekawe propozycje – możemy nauczyć dziecko nowego smaku. To może zająć kilka tygodni, ale w końcu – każdy się przekona. Najważniejszy jest model w rodzicach!  


Jak upiec domowy chleb na zakwasie?
 
Zakwas 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody wymieszać najlepiej w szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 24 godziny, nie może być przeciągów, ale też nie powinno być za gorąco, bo nie wyrośnie. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. 

W sumie zakwas rośnie przez 4 dni. gotowy zakwas przełożyć całość do dużej miski i dodać 500 g mąki żytniej razowej i wlać 500 ml przegotowanej dobrze ciepłej ale nie gorącej wody, wymieszać, przykryć bawełnianą lub papierową serwetką, odstawić w ciepłym miejscu, najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana. Rano z gotowego zaczynu odłożyć do słoika 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia (zakwas można przechowywać w lodówce do 10 dni) , słoika nie zakręcać tylko przykryć papierową lub bawełnianą serwetką by mógł oddychać. 

Następnym razem dokarmianie zakwasu jest szybsze, bo trwa tylko dwa dni. Do reszty dodać 150 ml przegotowanej, ciepłej ale nie gorącej wody z rozpuszczonymi w niej 1,5 łyżeczki soli, wsypać 500 g mąki żytniej razowej oraz kminek, nasiona słonecznika i dyni wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść - podzielić ciasto na dwie części przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy, naciąć nożem by ciasto podczas rośnięcia nie pękało, posmarować wrzątkiem, przykryć ściereczką i odstawić do rośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny - przez 15 minut rozgrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200*C chleb jeszcze raz posmarować wrzątkiem, wstawić do piekarnika i piec przez 55 minut. - odparować na kratce i kroić gdy zupełnie ostygnie. Taki chleb zachowuje świeżość około tygodnia.

 
Autorką tekstu jest Agata Ziemnicka – Łaska, dietetyczka i psycholożka. 

Kolejne Inspiracje

Ciasto herbatnikowe z kajmakiem i bananami

Ciasto herbatnikowe z kajmakiem i bananami

Tarta z Porem i Pieczarkami

Tarta z Porem i Pieczarkami

Śniadaniowe muffinki jajeczne z kaszą kuskus

Śniadaniowe muffinki jajeczne z kaszą kuskus

Szaszłyki z kaszą manną i owocami

Szaszłyki z kaszą manną i owocami

Chlebek dyniowo - bananowy

Chlebek dyniowo - bananowy

Pudding z kaszy jaglanej z owocami

Pudding z kaszy jaglanej z owocami

Drożdżówki z serem i malinami

Drożdżówki z serem i malinami

Koreczki

Koreczki

Wycinanki na kanapkach

Wycinanki na kanapkach

Szpinakowe  ślimaki

Szpinakowe ślimaki

Przekąska z tortilli

Przekąska z tortilli

Wegetariańskie placki z cukinią

Wegetariańskie placki z cukinią

Kanapka motylek

Kanapka motylek

Deser pomarańczowo - biszkoptowy

Deser pomarańczowo - biszkoptowy

Deser budyniowo - malinowy

Deser budyniowo - malinowy

Ciasto Kubuś

Ciasto Kubuś

Ciastka misie

Ciastka misie

Biedronki

Biedronki

Bananowe pancakes

Bananowe pancakes

Jeże z jajek

Jeże z jajek

Kanapeczki z myszkami

Kanapeczki z myszkami

Cytrynowe kurczaczki

Cytrynowe kurczaczki

Kanapka zajączek

Kanapka zajączek

Bułki żabki

Bułki żabki

Kanapki z foremek

Kanapki z foremek

Kanapkowe tik tak

Kanapkowe tik tak

Kubusiowa łapka

Kubusiowa łapka

Kanapka żółw

Kanapka żółw

Kanapka lew

Kanapka lew

Kanapkowy wąż

Kanapkowy wąż

Kanapki  bałwanki

Kanapki bałwanki

Kanapkowy szczeniaczek

Kanapkowy szczeniaczek

Naleśniki z owocami

Naleśniki z owocami

Murzynkowe muffinki z czekoladą

Murzynkowe muffinki z czekoladą

Owocowa sałatka z avocado

Owocowa sałatka z avocado

Pasta  czekoladowa z cieciorki

Pasta czekoladowa z cieciorki

Kukurydziane placuszki

Kukurydziane placuszki

Groszkowa potwora

Groszkowa potwora

Kanapka balon

Kanapka balon

Kanapka szkolna z kokardką

Kanapka szkolna z kokardką

Kanapka rekin

Kanapka rekin

Kanapka z kokardką

Kanapka z kokardką

Kanapka Kubuś

Kanapka Kubuś

Placuszki z kubusiowym musem

Placuszki z kubusiowym musem

Kanapka łódeczka

Kanapka łódeczka

Kanapka myszka

Kanapka myszka

Mini kanapeczki z pastą z bakłażana

Mini kanapeczki z pastą z bakłażana

Jajka faszerowane twarożkiem

Jajka faszerowane twarożkiem

Mini pizzerinki

Mini pizzerinki

Mini fritatta

Mini fritatta

Chlebek tropikalny

Chlebek tropikalny

Mini kanapeczki marchewkowe

Mini kanapeczki marchewkowe

Domowe kokosanki

Domowe kokosanki

Chipsy warzywne

Chipsy warzywne

Budyń marchewkowy

Budyń marchewkowy

Śniadaniowe bałwanki

Śniadaniowe bałwanki

Minipierożki francuskie

Minipierożki francuskie

Jabłuszka z niespodzianką

Jabłuszka z niespodzianką

Grzanka po hawajsku

Grzanka po hawajsku

Chrupiące tortille

Chrupiące tortille

Zielone naleśniki

Zielone naleśniki

Tosty z musem

Tosty z musem

Śniadaniowe smoothie

Śniadaniowe smoothie

Różowe gofry

Różowe gofry

Domowa granola

Domowa granola

Mini omlety w cieście francuskim

Mini omlety w cieście francuskim

Owocowa łódeczka

Owocowa łódeczka

Kanapka kwiatek

Kanapka kwiatek

Zielone burgery

Zielone burgery

Miodowe batoniki

Miodowe batoniki

Jesienne owoce i warzywa dla dzieci

Jesienne owoce i warzywa dla dzieci

Kanapka klubowa

Kanapka klubowa

Jak skomponować idealne śniadanie?

Jak skomponować idealne śniadanie?

Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką

Muffiny marchewkowo-jabłkowe

Muffiny marchewkowo-jabłkowe

Magiczna kanpka sówka

Magiczna kanpka sówka

Mini szaszłyki

Mini szaszłyki

Owsiane ciasteczka marchewkowe

Owsiane ciasteczka marchewkowe

Kanapka z biedroneczką

Kanapka z biedroneczką

Kanapka owieczka

Kanapka owieczka